piatok 5. októbra 2012

Od semienka po strom

O tom, že v jaderníku jablka a hrušky sú ukryté ich semienka, vie každý, kto už aspoň raz jedol toto ovocie. Ako však vyzerá semienko buka či javora a kde je ukryté, sa mnohí dozvedeli len nedávno. Rozhodli sme sa totiž vypestovať naozajstný strom u nás v triede. 
K tomuto pokusu sme nepotrebovali veľa -  len črepníky s miskami, hlinu a semienka stromov. Ale kde ich zobrať? Keďže sme vedeli, že semienka sú ukryté v plode, ktorý vzniká po odkvitnutí rastliny, museli sme ísť hľadať do blízkosti stromov. V parku aj v okolí školy sme ich našli neúrekom. Pod našou lipou i pod gaštanom sme nazbierali plné hrste semien, ktoré sme potom spoločne zasadili do pripravených črepníkov. 






















Oveľa príjemnejšie sme získali semienka jabĺk, hrušiek a sliviek, kde stačilo zjesť sladkú dužinu a zasadiť to, čo nám zostalo. Trošku nás potrápili semienka duba a buka, ktorých bolo v tomto roku, chudobnom na dážď, naozaj málo. Preto každý z nás vyrazil cez víkend s rodičmi do prírody a nazbieral všetko, čo mu po ceste cvrnklo do nosa. V triede sme to potom roztriedili podľa atlasu rastlín a zasadili.
Keďže všetky črepníky vyzerali ako jeden, museli sme ich nejako rozlíšiť. Rozhodli sme sa, že si na ne vyrobíme štítky s názvami stromov, ktoré by nám v nich mali vyrásť. Opäť sme zužitkovali vedomosti z informatickej výchovy a pomocou automatických tvarov sme vytvorili niekoľko obdĺžnikov, do ktorých sme umiestnili text. Potom ich stačilo už len vytlačiť a nalepiť na črepníky. Na záver sme ešte ku každému umiestnili kartu s obrázkom stromu, listu aj plodu, aby sme vedeli, ako budú naše stromy v dospelosti vyzerať. 







































A teraz nám zostáva už len čakať. Dúfame, že z desiatich rôznych druhov drevín sa nám podarí vypestovať aspoň jeden. Keď zosilnie, nájdeme mu pekné slnečné miesto, na ktoré ho presadíme.Bude skvelé sledovať, ako bude zarovno nami rásť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára