utorok 30. októbra 2012

Život pod stromami

Výsledkom našej prieskumnej výpravy na poslednom krúžku bolo niekoľko sadrových odliatkov zvieracích stôp. Práca so sadrou nás veľmi bavila, i keď nás v závere trošku rozladilo zistenie, že väčšina odliatkov bola rozdrvená kolesami traktorov. Keďže nám vplyvom vlhkého vzduchu a sychravejšieho počasia sadra veľmi pomaly tuhla, nechali sme ju schnúť do ďalšieho dňa. Všetky stopy sme označili, aby sme ich už zďaleka videli a nezabudli ich zobrať. Z veľkého traktora zrejme naše značenie nebolo dosť zreteľné, lebo z pôvodného počtu 40 sa nám zachovalo len 13 stôp. Nemáme to však traktoristom za zlé. Nemohli tušiť, čo naše značky znamenajú a že sa na toto miesto ešte vrátime.
Našťastie zopár vzoriek "prežilo", a tak sme sa mohli pustiť do zisťovania, komu patria. 
































Najskôr sme si na pomoc zobrali najznámejší internetový vyhľadávač - GOOGLE. Ten nás zaplavil množstvom informácií, v ktorých sme sa snažili zorientovať. Niektoré obrázky, ktoré sa na naše odliatky podobali, sme si radšej uložili do svojich priečinkov, aby sme ich mohli navzájom porovnať. Postup bol veľmi jednoduchý:
- zadať do vyhľadávača údaj, ktorý sme hľadali (napr. stopy jeleňa)
- vybrať fotografiu, ktorá sa najviac podobala na náš odliatok
- kliknúť na ňu pravým tlačítkom
- označiť na záložke údaj ULOŽIŤ OBRÁZOK AKO
- vybrať si priečinok, do ktorého chcem obrázok uložiť (ten už máme vytvorený od septembra)
- pomenovať obrázok a kliknúť na tlačítko ULOŽIŤ.
Následne sme si všetky uložené obrázky ešte raz podrobne preštudovali a zistili sme, že sú veľmi podobné. Dozvedeli sme sa totiž, že častokrát záleží od toho, ako sú stopy umiestnené, aby bolo možné s istotou určiť, aké zviera ich tam zanechalo. Keďže sme si našimi zisteniami neboli úplne istí, poprosili sme o pomoc dvoch skúsených poľovníkov:






























 




































Raz darmo - roky skúseností, študovania života a správania zvierat či hodiny strávené na postriežke žiadny internetový vyhľadávač nemôže nahradiť. Sme radi, že sme sa niečo nové naučili. Doteraz sme ani len netušili, koľko lesných zvierat sa pohybuje v blízkosti našej školy. Možno sa nám ich podarí niekedy uvidieť aj na vlastné oči.
Fotografie našich sadrových odliatkov sme poslali českým kamarátom, ktorí s nami spolupracujú na projekte TAJOMSTVÁ STROMOV. Uvidíme, či sa dopátrajú k rovnakým zisteniam ako my.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára